HTML

Szocósblog

A velünk "élő" szocializmus, avagy 20 évvel a rendszerváltás után is akad számos dolog, ami időutazóként köztünk ragadt, és mind a mai napig él és virul. Képes és szöveges tudósítás az örök túlélő eldugott táblák és jól megdizájnolt használati tárgyak világából.

Friss topikok

  • rajcsányi.gellért (ergé): Hát ezt csak most olvastam, zseniális, köszi, Gmarc! :) (2009.04.13. 00:40) Postai idill
  • gmarc: Jóvanna, nyári szünet volt, rövidesen felpörgünk! (2008.09.06. 14:11) Fogmosás!
  • Zolcsi67: Ilyen szappanba nyomós fémvackot a mágneses falitartójával együtt a mai napig használok, sőt! :-)) (2008.05.26. 16:32) Mosnak Önök fogat?
  • ^Clown: Szia! Nem hallottam olyanról még eddig, hogy akár egy házat is azért kellett volna lebontani Tata... (2008.03.20. 21:41) Bányászváros
  • Zolcsi67: És van egy JÓÓÓÓ lemezbolt is azon utcácskában :-))) És egy dal, ami erről eszembe jutott, talán ... (2008.03.18. 14:44) A háztömbfelügyelő nyomában

Linkblog

Ittasellátó

2008.02.16. 17:02 szoco

A MÁV Utasellátó Vállalat, vagy ahogy rendszerváltás után nevezték, a MÁV Utasellátó Rt. végnapjait éli, végelszámolás alatt áll. A vasúti mozgó büfékocsik (kocsmák), az állomási restik üzemeltetője lehúzza a rolót. Az egykor szebb napokat látott utaskiszolgálás ezzel együtt hanyatlik, a színvonal megmaradt 1986-ban, az árak persze 2007-esek. A restiket, büféket, büfékocsikat magánvállalkozók veszik át és üzemeltetik, azonban a mai napig az Utasellátó égisze alatt...

Ennek megfelelően mindenhol az Utasellátó szárnyakat szimbolizáló jelvényébe botlunk, amely kifejezi a vasúttal a szárnyaskerékkel való egységet is. Naná, hogy Gyékényesen is vannak ilyen táblák, sőt, kapásból két jelentősebb fogást is sikerült eszközölni:

Ez itten a resti kapuzata melletti két tábla, hát nanáhogy be kell menni, leszek a vendégük örömmel, náluk fogok étkezni Debrecenit, kommunista hamburgert (csalamádéval!) és piskótatekercset! Persze ma már egyik se kapható, csak csipsz, meg ropi, meg sovány szendvics... Nézzük az itallapot: ez már derítőbb, van sör, meg bor, meg kávé, bár a bort sajna már nem a pultba mélyített alumínium tartályból merőkanalazzák, de a kávé még a klasszik eszpresszógépen készül. Az ízléses stilizált kajaformák azért dobnak egyet a feliraton, lássuk be, ez remekmű.

Kicsit odébb egy  peronra néző kiadóablak, rég lehúzott rolóval, a fényreklám-felirat törmelékéből azonban látszik, hogy bizony ez is az ittasellátó egysége volt, nyilván a jó csatlakozások miatt épp csak leszaladó utasok kedvéért (első helyen a dohányt említve).

És végül az ország másik vége: egy igazi unikum Ohat-Pusztakócs állomásáról. Ohat-Pusztakócs a Füzesabony-Debrecen vonal elágazóállomása, innen indul egy vicinális Polgár-Tiszalök felé. A helyről azt kell tudni, hogy gyakorlatilag semmi nincs a környéken, az állomáson kívül. Ennek ellenére - vagy épp ezért - erre esett a választás, a vezetőség döntött, az Utasellátó 259. számú üzemét ide kellett felépíteni. Hogy mit gyártottak itt, azt ma már nehéz lenne kinyomozni. Elképzelhető, hogy itt szerelték össze a kommunista hamburgereket, vagy debrecenit töltöttek az épület melletti teraszon... Rendkívül előnyös földrajzi helyzete is nyilván telepítő tényezőként hatott... Igaz lehet-e vagy sem, tény, hogy a tábla ott virít Ohat-Pusztakócs állomásának falán...

Szólj hozzá!

Címkék: közlekedés tábla cégtábla

A bejegyzés trackback címe:

https://szoco.blog.hu/api/trackback/id/tr93341748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása