HTML

Szocósblog

A velünk "élő" szocializmus, avagy 20 évvel a rendszerváltás után is akad számos dolog, ami időutazóként köztünk ragadt, és mind a mai napig él és virul. Képes és szöveges tudósítás az örök túlélő eldugott táblák és jól megdizájnolt használati tárgyak világából.

Friss topikok

  • rajcsányi.gellért (ergé): Hát ezt csak most olvastam, zseniális, köszi, Gmarc! :) (2009.04.13. 00:40) Postai idill
  • gmarc: Jóvanna, nyári szünet volt, rövidesen felpörgünk! (2008.09.06. 14:11) Fogmosás!
  • Zolcsi67: Ilyen szappanba nyomós fémvackot a mágneses falitartójával együtt a mai napig használok, sőt! :-)) (2008.05.26. 16:32) Mosnak Önök fogat?
  • ^Clown: Szia! Nem hallottam olyanról még eddig, hogy akár egy házat is azért kellett volna lebontani Tata... (2008.03.20. 21:41) Bányászváros
  • Zolcsi67: És van egy JÓÓÓÓ lemezbolt is azon utcácskában :-))) És egy dal, ami erről eszembe jutott, talán ... (2008.03.18. 14:44) A háztömbfelügyelő nyomában

Linkblog

Felszabadulás utca 1.

2008.02.05. 23:38 szoco

Örökzöld téma. Ezért is muszáj volt beszámozni.

Nem fogunk vitatkozni azon, hogy ki mennyire tekinti a történelem ezen eseményeit felszabadulásnak, és ki felszabadúlásnak. A lényeg: a képen is látható módon ott virít az utcatáblán, nem is akármilyen környezetben.

Az alábbi útbaigazítást segítő táblák Szalkszentmártonban találhatók, ez egy kis falu az egykori Kunszentmiklós-Tass - Dunapataj vasútvonalon, közérthetőbben a falu kb. Dunaújvárossal szemben van, a túlparton. A fénykép a 2005. szeptember 24-i állapotot örökíti meg, miszerint egymással kereszteződik a Felszabadulás utca, az Alkotmány utca, és a Hársfa utca, ez utóbbi végülis mindegy. Hihetelen érzékkel lettek összeválogatva az utcanevek, kissé antagonisztikus ellentétpárt alkotva.

 

Külön üt még egyet az utcanév mellett található, eligazodást segítő kis nyilacska, amely cseppet sem epés gúnyunkkal úgy magyarázható, hogy miközben az Alkotmány sucks*, a Hársfa meg rulez*, a Felszabadulás az élet minden területén érvényesül... Itt jegyezném meg, hogy az ország nagy részén a rendszerváltás hajnalán sietve igyekeztek minden Felszab kezdetű utcanévtől megszabadulni. Vidéken ez nem annyira jellemző, sőt, lásd a mellékelt ábrát. Ságvári Endréről is számos utca emlékezik meg a mai napig, úgyhogy biztosan lesz még róla szó. És Felszab is van még pár, azt hiszem... Amúgy teljesen megértem őket: több száz embernek kell új személyit meg mindenféle papírt csinálnia, földhivatal, cégbíróság, közüzemeknél mind-mind bürokratikus gond az átnevezés. Jó az úgy, ahogy van, ha senkit se zavar. Ezek szerint itt senkit...:-)

A *-gal jelölt szavaktól pedig eztán ígérjük, tartózkodni fogunk:-)

1 komment

Címkék: közlekedés utcanév tábla

A bejegyzés trackback címe:

https://szoco.blog.hu/api/trackback/id/tr25327145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toto92 2008.02.06. 17:38:31

Még egy ilyen érdekes hely Kemence: ott a Volánbusz mh. a mai napig Felszabadulás útja 183. :)
süti beállítások módosítása